Любимите ни грил тигани

23 авг

Повечето готвачи предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие. При тях няма нужда от често разбъркване на ястието, може да се готви с по малко мазнина и най-важното почиства се изключително лесно. Най-използваното незалепващо покритие е тефлонът. Тефлонът е вид полимер, който обаче не издържа на висока температура и при по-силно нагряване излъчва токсични газове. Особенно интензивен този процес става на на температура над 250 градуса. Ако пържите на по-висока температура, в случая на газов котлон, най-добре е да изберете грил тиган с керамично покритие. Някои производители използват специални технологии, които не позволяват нагряването на вашия тиган дори при температура от 240 градуса. Най-важното е, че тиганите с керамично покритие не излъчват вредни газове. Не трябва да използвате метални прибори за разбъркване на ястието, независимо дали покритието е тефлоново или керамично. Най вече, защото така самото покритие се надрасква и изтърква с времето и ще трябва да си купувате нов грил тиган.

Най-добре е да си купите специални дървени или пластмасови прибори, които да използвате в съприкосновение с тигана. Друг известен и доста използван материал за направата на тигани е чугунът. Чугунът има изключително добра топлопроводимост. Този метал се нагрява равномерно и бавно, като може да се използва за дълготрайно задушаване или бързо изпържване на силен огън. Той издържа на високата температура и много трудно може да се деформира. Като всеки материал и този има свойте недостатъци. Миенето на чугунен тиган изисква доста усилия, тъй като самата повърхност е грапава и поддатлива на корозия. Корозията може да промени цвета и вкуса на ястието. Най-добре е ако приготвяте храна в такъв грил тиган веднага след приготвянето и да я преместите в друг съд, тъй като може да придобие металически вкус. Изборът е само ваш! Изберете най-подходящият за вас тиган в зависимост от бъдещата му употреба.

About these ads

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: